Page 46 - No5
P. 46

JÖN IS, MEGY IS...






                                                                               Ugyanakkor általános
                                                                               az a nézet, hogy a sör
                                                                               hízlal. Az alábbi táblá-  HTTP://HU.WIKIPEDIA.ORG/
                                                                               zat ezt a kérdést objek-  WIKI/ÉLESZTŐGOMBA
                                                                               tívebben tekinti át.
                                                                                 A sör vitamintartal-
                                                                               máról a következő táb-
                                                                               lázat tájékoztat.   Saccharomyces
                                                                                 Egy liter sör 1100-  cerevisiae élesztőgomba
                                                                               2800 mg ásványi anya-  sejtek
                                                                               got tartalmaz. Jelentős
                                                                               mennyiségben található benne kálium,
                                                                               kicsi viszont a nátrium koncentrációja. A
                                                                               két elem koncentráció-viszonya alapján a
                                                                               sör nátriumszegény élelmiszernek számit,
                                                                               így fogyasztásával valamelyest ellensúlyoz-
                                                                               ható, ha túlzott a konyhasó bevitel.
                                                                                 A sörben viszonylag nagy mennyiségben
          A XVII. századi sörfőzés ábrázolása                                  fordul elő a szelén, amelynek koncentráció-
                                                                               ja az árpa termőhelyétől függ, így a sörök-
          nyítőszemcséket vízzel való keverés és   tásba is bevezettek és alapja lett a modern   ben jelentős ingadozást mutat. Egyéb ele-
          melegítés közben bontják le, a folyamat   erjesztési technológiáknak.   meket is tartalmaz kis mennyiségben, eze-
          több lépcsőben megy végbe: mechanikai,   Az erjesztést mesterségesen hűtött helyi-  ket mikroelemeknek nevezzük, pl. vas réz,
          kémiai és biológiai (enzimes) folyamatok   ségben végzik, hogy ezzel is gátolják a fer-  cink stb. A mikroelemek fontos
          játszódnak le. Az enzimek (a-amiláz,   tőzést (az alkoholos erjedésre lásd   biokatalizátorok, számos enzim építőkövei.
          b-amiláz, glükoamiláz, pullulanáz,  Borkémia című írásunkat ebben a szám-  A táplálkozástudósok olyan élelmiszerek
          glükozidáz, stb.) közül a keményítőbontást  ban). Az alkoholtartalmat egyrészt az élesz-  fogyasztását javasolják, amelyek antioxi-
          gyakorlatilag két enzim, az a- és a b-amiláz  tő alkoholtűrése, másrészt az erjesztés idő-  dánsokban gazdagok. Ezen vegyületek a
          végzi a söripari cefrézés (sörfőzés) során,  tartama és hőmérséklete befolyásolja.  szervezetben lévő szabad-gyökökkel reagál-
          működésük dextrinhez és glükózhoz vezet.  Az emberek a sörnek nemcsak mámorító,   nak. A szabad-gyökös reakciók egy része a
          A főzéskor adják a komlót a sörléhez. A  de gyógyító hatását is felismerték már az   szervezet önfenntartó mechanizmusaiban
          főzés a sörlét sterilizálja és a fehérjék nagy  ókorban (Hippokratesz és Paracelsus).   is szerepet játszik. Sejtjeink egy része azért
          részét kicsapja. A megmaradó fehérjék biz-
          tosítják, hogy a sörhab kis buborékokból      Energiatartalom/kJ/    Zsir/g/         Szénhidrát/g/
          álljon, jó szerkezetű és tartós legyen a  ITAL/1dl/  945              0.2               55.1
          hab.                              Tokaji Aszú       294               17.5
           A sör erjesztésére vonatkozó tudomá-  Pezsgő                         0.05              15.1
          nyos ismeretek a koppenhágai Carlsberg   Szőlőlé    273                2.8               5.3
          Laboratóriumból származnak. Ez egy alap-  Tej       252               10.8
          kutatásra létrehozott intézmény volt, ahol   Coca-Cola  180            !!!               9.0
          szabadalmi bejelentések nem történtek és   SÖR      1600
          minden új ismeret azonnali publikálásra                 Biró: Tápanyagtáblázat, 1999.
          került. Innen származik pl. Johan Kjeldahl
          nitrogén-meghatározása, a Sørensen által     NAPI SZÜKSÉG-  SÖR 1 LITERÉBEN/  termel szabad gyököket, hogy azok lebont-
          bevezetett pH-skála, és Emil Hansen   VITAMIN  LET/MG/       MG/      sák a szervezetbe bejutott idegen anyago-
          (1842-1909) kutatási eredménye, az élesz-  B2/riboflavin/  1,5-1,8  0,2-1,3  kat (gyógyszereket). A kelleténél több sza-
          tő színtenyészet. Hansen ismerte fel, hogy       22          3-14     bad gyök azonban káros, mert megtámad-
          nemcsak baktériumok, hanem a     Nikotinsavamid  1,8-2,2    0,07-1,7  ja ép sejtjeinket. A sörök jelentős mennyi-
          Saccharomyces cerevisiae-től eltérő élesz-  B6    8          0,04-2   ségű antioxidánst is tartalmaznak, ide
          tőgomba törzsek is sörüzemi fertőzést   Pantoténsav         0,04-0,6  sorolhatóak a fenolsavak, a malátaaszalás
          okoznak. Kidolgozta az egyetlen sejtből   Folsav  0.2      0,002-0,015  és a komlóforralás során keletkező
          történő tenyésztést, amit 1883-tól a gyár-  Biotin  0,05-0,1           melanoidinek, egyes maláta és élesztőere-

          46    5. SZÁM, 2011. ÉVFOLYAM 1. SZÁM     KÉMIAI PANORÁMA
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51