Page 45 - No5
P. 45

JÖN IS, MEGY IS...



                                            A SÖR KÉMIÁJA





    HTTP://HU.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/KOMLÓ_(NÖVÉNY)    A  sört már az egyiptomiak idejé-  sörfőzőkké, s a szerzetesek újítása lehetett,



                                                                               hogy komlóval kezdték ízesíteni a seritalt.
                                                    ben ismerték, a monda szerint
                                                    Ozirisz isten az emberek boldo-
                                                                                 A sör előállításának elvei az utóbbi 100
                                                                               évben nemigen változtak. Megmaradtak a
                                            gítására adományozta. Tény, hogy szudáni
                                            ásatások során egy közel 7000 éves edényt
                                                                               klasszikus alapanyagok, az árpa csiráztatá-
                                            találtak, amiben sörmaradványokat mutat-
                                                                               sával, majd aszalásával előállított maláta,
                                            tak ki. Babilonban i.e. 5000 körül már
                                                                               valamint komló, sörélesztő és persze a víz.
                                            tanult sörfőzők dolgoztak és Hammurabi
                                                                               már a malátagyártás során eldől. A munka
                                            törvénygyűjteményében ki is tér a sör for-
                                                                               teljes automatizálása csupán
                                            galmazására. A görögök az egyiptomiaktól
                                            vették át, és a rómaiakkal egyetemben bar-  Az hogy a sör világos, vagy barna lesz-e,
     Komló növény                           bár italnak tartották, szemben a germánok-   A munka teljes
                                            kal. Az ókor söre azonban édeskés, gyorsan   automatizálása
                                            romló árpalé volt, mert hiányzott belőle a
    A sör népszerűségének köszönhető,       keserű komló.                       csupán módosította a
    hogy majdnem minden országban             A komló a kenderfélék (Cannabaceae)   hagyományos módszereket.
    gyártják és egyesek világhírre is       családjának egyik nemzetsége. Csak 3 faj
    szert tettek. Nálunk népszerűek         tartozik ide, melyek közül a legismertebb és
                                                                                           módosította a hagyomá-
    a német, cseh, holland, belga és        legelterjedtebb a közönséges komló   nyos módszereket, aminek következtében
                                            (Humulus lupulus), egy kétlaki, évelő
    dán sörök, több külföldi cégnek         kúszónövény, aminek termése a sörgyártás   még a „szerzetesi” sörüzemben is a 2 hóna-
    hazai forgalmazója is van. De nem       alapanyaga (gyógynövényként nyugtató- és   pos gyártási időt akár 3-4 hétre csökkent-
    szabad elfeledkezni a nemrég            altatószerként is használják).     hetik.
    több nemzetközi elismerést kiváltó         Európában a XI. században a kolostorok   A söripar fontos enzimes folyamatai a
    magyar sörökről sem. Érdemes hát        lakói, a szerzetesek váltak a legavatottabb   keményítőbontás és az erjesztés. A kemé-
    áttekinteni, miből és mióta készítik
    ezt a sokak által kedvelt italt.

                                                                                       Robert Burns:
                                   Komló ültetvény                                     A JÓ SÖR, Ó
                                                                                       O GUDE ALE COMES

                                                                                       A jó sör, ó, jön is, megy is.
                                                                                       Sebaj, ha rongyom rámegy is.
    HTTP://UPLOAD.WIKIMEDIA.ORG/WIKIPEDIA/COMMONS/3/3F/
                                                                                       Culám, cipőm is eladó -
                                                                                        A jó sör, ó, a búra jó.
                                                                                        Hat ökröm volt, de kitünő,
                                                                                        ami a fő: ugartörő!
                                                                                        Elolvad áruk, mint a hó -
                                                                                        A jó sör, ó, a búra jó.
                                                                                        Nyakam töröm, csak jöjj söröm
                                                                                        a konyhatündért gyömködöm,
                                                                                         s jöhet a szégyenpad s bitó -
                                                                                         A jó sör, ó, a búra jó.
      HOUBLON.JPG                                                                         A jó sör, ó, jön is, megy is.
                                                                                         Sebaj, ha rongyom rámegy is.
                                                                                         Culám, cipőm is eladó -
                                                                                         A jó sör, ó, a búra jó.
                                                                                                 Nagy László fordítása
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50