Page 45 - No5
P. 45
JÖN IS, MEGY IS...
A SÖR KÉMIÁJA
HTTP://HU.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/KOMLÓ_(NÖVÉNY) A sört már az egyiptomiak idejé- sörfőzőkké, s a szerzetesek újítása lehetett,
hogy komlóval kezdték ízesíteni a seritalt.
ben ismerték, a monda szerint
Ozirisz isten az emberek boldo-
A sör előállításának elvei az utóbbi 100
évben nemigen változtak. Megmaradtak a
gítására adományozta. Tény, hogy szudáni
ásatások során egy közel 7000 éves edényt
klasszikus alapanyagok, az árpa csiráztatá-
találtak, amiben sörmaradványokat mutat-
sával, majd aszalásával előállított maláta,
tak ki. Babilonban i.e. 5000 körül már
valamint komló, sörélesztő és persze a víz.
tanult sörfőzők dolgoztak és Hammurabi
már a malátagyártás során eldől. A munka
törvénygyűjteményében ki is tér a sör for-
teljes automatizálása csupán
galmazására. A görögök az egyiptomiaktól
vették át, és a rómaiakkal egyetemben bar- Az hogy a sör világos, vagy barna lesz-e,
Komló növény bár italnak tartották, szemben a germánok- A munka teljes
kal. Az ókor söre azonban édeskés, gyorsan automatizálása
romló árpalé volt, mert hiányzott belőle a
A sör népszerűségének köszönhető, keserű komló. csupán módosította a
hogy majdnem minden országban A komló a kenderfélék (Cannabaceae) hagyományos módszereket.
gyártják és egyesek világhírre is családjának egyik nemzetsége. Csak 3 faj
szert tettek. Nálunk népszerűek tartozik ide, melyek közül a legismertebb és
módosította a hagyomá-
a német, cseh, holland, belga és legelterjedtebb a közönséges komló nyos módszereket, aminek következtében
(Humulus lupulus), egy kétlaki, évelő
dán sörök, több külföldi cégnek kúszónövény, aminek termése a sörgyártás még a „szerzetesi” sörüzemben is a 2 hóna-
hazai forgalmazója is van. De nem alapanyaga (gyógynövényként nyugtató- és pos gyártási időt akár 3-4 hétre csökkent-
szabad elfeledkezni a nemrég altatószerként is használják). hetik.
több nemzetközi elismerést kiváltó Európában a XI. században a kolostorok A söripar fontos enzimes folyamatai a
magyar sörökről sem. Érdemes hát lakói, a szerzetesek váltak a legavatottabb keményítőbontás és az erjesztés. A kemé-
áttekinteni, miből és mióta készítik
ezt a sokak által kedvelt italt.
Robert Burns:
Komló ültetvény A JÓ SÖR, Ó
O GUDE ALE COMES
A jó sör, ó, jön is, megy is.
Sebaj, ha rongyom rámegy is.
HTTP://UPLOAD.WIKIMEDIA.ORG/WIKIPEDIA/COMMONS/3/3F/
Culám, cipőm is eladó -
A jó sör, ó, a búra jó.
Hat ökröm volt, de kitünő,
ami a fő: ugartörő!
Elolvad áruk, mint a hó -
A jó sör, ó, a búra jó.
Nyakam töröm, csak jöjj söröm
a konyhatündért gyömködöm,
s jöhet a szégyenpad s bitó -
A jó sör, ó, a búra jó.
HOUBLON.JPG A jó sör, ó, jön is, megy is.
Sebaj, ha rongyom rámegy is.
Culám, cipőm is eladó -
A jó sör, ó, a búra jó.
Nagy László fordítása