Page 47 - No5
P. 47

JÖN IS, MEGY IS...



















           Izo-humulonok, a ’sör-keserűség’ legfőbb vegyületei komlóból keletkeznek.  A lakodalmak elmaradhatatlan kísérője volt
                                                                                  a sörivás.
          detű vitaminok, valamint a komló bioaktív                               id. Peter Brueghel: Parasztlakodalom, a bal
          polifenoljai.                                                           alsó sarokban látható a sör kancsóba töltése
           Denis De Keukeleire vizsgálta a komló
          keserű anyagait és több mint 200-féle
          vegyületet tudott kimutatni a sörben. A jel-
          legzetes keserű ízanyagot a fenti reakciónak
          köszönhetjük.
           A sört színes üvegekben forgalmazzák.
          A fény befolyásolja a sör minőségét. Már
          több, mint 20 éve észlelték, hogy a fotoké-
          miai reakciók mekkora szerepet játszanak
          mind a sör összetételében, mind a sörhab
          képződésénél. Ezért az elkészült sört védeni
          kell a fényhatástól, és hűvös helyen kell
          tárolni.              Irinyi György





              További olvasnivalók
           A sörfőzőmesterség, Bogdán István: Régi
            magyar mesterségek, 1930/i-net
           Hegyesné Vecseri Beáta, Az ásványi
            anyag tartalom tanulmányozása a
            sörgyártás műveleti lépései során,
            Doktori Értekezés, Budapest, 2004
           Pogátsnik Oliver: A sör nemcsak árpából
            lehet, Söripar, 1996/4
           J. Nat. Prod. 2009, 72, 1220–1230
           Interplay of Phoochemistry and Bier/
            internet
           Michael Jackson’s: Pocket Beer
            Book,1991, ISBN 0 85533 856 3
           Emil Ulischberger: Rund ums Bier,VEB
            Fachbuchverlag Leipzig, 1981
           Gaál Ernő: A sör, Gondolat
            Zsebkönyvek, 1988, ISSN 0133-0489,
            ISBN 963
           282 069 X                                                                              A szerzetesek ma
           The World Guide to BEER, ed. Michael                                                   is főznek sört,
            Jackson’s, ISBN 0 906286 14                                                           modern berende-
                                                                                                  zésekkel.
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52