Page 47 - No5
P. 47
JÖN IS, MEGY IS...
Izo-humulonok, a ’sör-keserűség’ legfőbb vegyületei komlóból keletkeznek. A lakodalmak elmaradhatatlan kísérője volt
a sörivás.
detű vitaminok, valamint a komló bioaktív id. Peter Brueghel: Parasztlakodalom, a bal
polifenoljai. alsó sarokban látható a sör kancsóba töltése
Denis De Keukeleire vizsgálta a komló
keserű anyagait és több mint 200-féle
vegyületet tudott kimutatni a sörben. A jel-
legzetes keserű ízanyagot a fenti reakciónak
köszönhetjük.
A sört színes üvegekben forgalmazzák.
A fény befolyásolja a sör minőségét. Már
több, mint 20 éve észlelték, hogy a fotoké-
miai reakciók mekkora szerepet játszanak
mind a sör összetételében, mind a sörhab
képződésénél. Ezért az elkészült sört védeni
kell a fényhatástól, és hűvös helyen kell
tárolni. Irinyi György
További olvasnivalók
A sörfőzőmesterség, Bogdán István: Régi
magyar mesterségek, 1930/i-net
Hegyesné Vecseri Beáta, Az ásványi
anyag tartalom tanulmányozása a
sörgyártás műveleti lépései során,
Doktori Értekezés, Budapest, 2004
Pogátsnik Oliver: A sör nemcsak árpából
lehet, Söripar, 1996/4
J. Nat. Prod. 2009, 72, 1220–1230
Interplay of Phoochemistry and Bier/
internet
Michael Jackson’s: Pocket Beer
Book,1991, ISBN 0 85533 856 3
Emil Ulischberger: Rund ums Bier,VEB
Fachbuchverlag Leipzig, 1981
Gaál Ernő: A sör, Gondolat
Zsebkönyvek, 1988, ISSN 0133-0489,
ISBN 963
282 069 X A szerzetesek ma
The World Guide to BEER, ed. Michael is főznek sört,
Jackson’s, ISBN 0 906286 14 modern berende-
zésekkel.