Page 44 - No2
P. 44

A NAGY PARADICSOMPÜRÉ-REJTÉLY
                                                              CCCC





                 kisméretű nyíláson tud kijönni, így elkerülhető a
                 lavina. A rendelkezésre álló, szinte tökéletes meg-
                 oldás ellenére a legnagyobb élelmiszeripari cégek-
                 nek az átmeneti szüneteltetés után újra forgalom-
                 ba kellett hozniuk az üveges kiszerelést. A vásár-
                 lók ragaszkodtak a jól megszokott rázogatáshoz,
                 ütögetéshez vagy „piszkáláshoz” kockáztatva az
                 esetleges ketchup-lavinákat. Számos olyan mes-
                 terségesen előállított komplex folyadék van, amely
                 tixotróp tulajdonságú, azaz mechanikai behatásra
                 csökken a viszkozitásuk: ilyenek a kozmetikai kré-
                 mek, körömlakk, nem csöppenő festékek, krémes
                 ételek (gyümölcsjoghurt, puding, margarin) stb.
                  Bár a jelenség régóta ismert, ma is intenzív
                 kutatások folynak ezen a területen. Elméleti és
                 gyakorlati szakemberek (vegyészek, fizikusok)
                 vizsgálják a jelenség pontos okait és az adott fel-
                 használási területnek legjobban megfelelő folyási
                 tulajdonsággal rendelkező anyagokat próbálnak   Joghurtban a pektinláncok alkotnak térhálót.
                 előállítani. A tixotróp folyadékokban közös, hogy
                 nyugalmi állapotban másodlagos kötőerők által   A különböző joghurtoknál is tixotrópia lép fel.   használt befőző cukor is tartalmazza. Nemcsak
                 stabilizált hálózat alakul ki, ami biztosítja a nagy   A joghurtok a betöltésnél folynak a fellépő nagy   az élelmiszer és kozmetikai iparban használnak
                 viszkozitást. Ezek a kötőerők olyan erősek is lehet-  nyíróerők hatására, így biztosítható, hogy a jog-  tixotróp folyadékokat, hanem ilyenek a festékek
                 nek, hogy az anyag nyugalmi állapotban szilárd   hurtos pohár buborék nélkül megtölthető.   és a lakkok is. Ezekkel szemben is fontos köve-
                 (pl. a hidegen is kenhető margarinok). A tixotróp   Tárolás, szállítás közben nem folynak, így a réte-  telmény, hogy bizonyos körülmények között jó
                 élelmiszerek általában zsír vagy olajszerű micellá-  gelt joghurtok sem keverednek. De ugyanezért   folyási tulajdonságokkal rendelkezzenek, ugyan-
                 kat tartalmazó kolloid rendszerek, de ide tartozik   nem folynak le a kanálról, nem csöpögnek. A   is csak így lehet egyenletes és vékony bevonatot
                 számos kozmetikai termék is (balzsamok, „csíkos”   joghurtokban azonban nem a tejzsír cseppek   létrehozni. A nyíró erőt ilyenkor az ecsettel vagy
                 fogkémek). Nyugalmi állapotban a micellák (pl.   alkotnak hálózatot, hanem nagy molekulás ada-  a hengerrel közvetítjük. Ha azonban nem hatnak
                 kisméretű olajcseppek) közötti vonzóerők egy   lékokat kevernek bele, és ezek képezik azt a laza   ilyen erők akkor a festék nem folyik, azaz nem
                 micellahálót alakítanak ki, amit lerombol a külső   hálózatot, amely lerombolható, de könnyen   cseppen le az ecsetről és a falról sem folyik le. A
                 mechanikai erőhatás, de az erőhatás megszűntével   regenerálódik. Az adalék általában valamilyen   szilikát alapú festékekhez általában ásványi
                 a hálószerkezet képes regenerálódni. Így a marga-  természetes alapú szénhidrát származék, a leg-  anyagokat (pl. laponit), a szerves alapú festékek-
                 rin szilárd a dobozban (nyugalmi állapot), jól ken-  gyakrabban pektin (E440). Ez az anyag húsos   hez polimereket (pl. cellulóz étereket)
                 hető (nyírás), majd ismét nyugalmi helyzetbe   gyümölcsök (alma, körte), gyökerek (sárgarépa)   adalékolnak.
                 kerülve újra megszilárdul, szemben a vajjal, ami   sejtfalából vonható ki. Pektin táplálék-kiegészí-  Mint a fenti példákból is látszik, a komplex
                 nem tixotróp és csak részben megolvadva kenhető.   tőként is forgalomban van, de a lekvár főzéshez   folyadékok felhasználási területe rendkívül
                                                                                      szerteágazó. Minden területen speciális kívá-
                                                                                      nalmaknak is meg kell felelni, a folyási tulaj-
                                                                                      donságok mellett rendkívül fontos a stabilitás,
                                                                                      a szín, az íz, az élettani hatások stb. A kémiai
                                                                                      laborokban nemcsak kisérleti munka folyik
                                                                                      újabb és kedvezőbb tulajdonságú komplex
                                                                                      folyadékok előállítására, hanem elméleti szak-
                                                                                      emberek is dolgoznak a folyási tulajdonságok
                                                                                      jobb megértése érdekében. Azonban a legújabb
                                                                                      elméletek és a legnagyobb számítógépek segít-
                                                                                      ségével sem lehet előre megjósolni számos
                                                                                      folyadék viszkozitását, folyási tulajdonságait.
                                                                                      Ezekben az esetekben továbbra is marad a
                                                    Laponit hálózat transzmissziós    kísérletezés, a tesztelés, a mérés.
                  A lakk is tixotróp                elektronmikroszkópos felvétele                           Domján Attila

                 44   I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM, 2009     KÉMIAI PANORÁMA




                                                                                                                     9/14/09   1:04 AM
          43-44 ketchup.indd   44
          43-44 ketchup.indd   44                                                                                    9/14/09   1:04 AM
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49