Page 40 - No2
P. 40

LUTEIN VAGY EPILUTEIN?




                MIT ESZÜNK, HA ZÖLDSÉGET



                ESZÜNK?


                         Az egészséges emberi
                         táplálkozásban számos
                         különböző, antioxidáns
                aktivitással rendelkező vegyület
                       szerepel, melyek közül a
               legjelentősebbek az aszkorbinsav
                      (C-vitamin), a tokoferolok
                  (E-vitamin), a flavanoidok és a
                   karotinoidok. A karotinoidok
                  jól ismert antioxidáns hatásán
                    kívül antikarcinogén hatásuk
                 (pl. likopin), szív- és érrendszeri
                       betegségeknél tapasztalt
                    védőhatásuk (pl. astaxantin)
                         és az utóbbi időben az
                   időskori macula-degeneráció
                    (AMD = Age related macula
                 degeneration) megelőzésében
                     kifejtett hatásuk (pl. lutein,
                    zeaxantin) került a figyelem
                                     előterébe.    Az emberi szem felépítése

                                                                                             merikai kutatók 1993-ban igazolták,
                                                                                             hogy az emberi szem sárga foltja, a
                                                                                       Amacula, luteint, zeaxantint és mezo-
                                                                                      zeaxantint tartalmaz.
                                                                                        Pár évvel később a retinában a luteinen és
                                                                                      zeaxantinon kívül további, kis mennyiségben
                                                                                      előforduló karotinoidokat mint pl. a lutein
                                                                                      oxidált származékát a 3’-oxo-luteint, és a
                                                                                      lutein epimerjét, a 3’-epiluteint is kimutatták.
                                                                                      A retinában előforduló zeaxantinnak és
                                                                                      luteinnek az UV fényhez közeli hullámhosszú
                                                                                      látható fény elleni védőhatást tulajdonítják,
                                                                                      és feltételezik, hogy e védő reakció során
                                                                                      keletkeznek az egyéb származékok.
                                                                                        Epidemiológiai vizsgálatok hamarosan azt
                                                                                      is bizonyították, hogy a luteinben és
                                                                                      zeaxantinban gazdag gyümölcsök, és zöldség-
                                                                                      félék nagymennyiségben történő fogyasztása
                                                                                      csökkenti az időskori macula degeneráció
                  Spenót                                                              kialakulásának kockázatát. Tulajdonképpen
                                                                                      ezen a felismerésen alapul a manapság diva-

                 40   I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM, 2009     KÉMIAI PANORÁMA




                                                                                                                     9/18/09   1:50 PM
          40-42 .indd   40                                                                                           9/18/09   1:50 PM
          40-42 .indd   40
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45