Page 40 - No2
P. 40
LUTEIN VAGY EPILUTEIN?
MIT ESZÜNK, HA ZÖLDSÉGET
ESZÜNK?
Az egészséges emberi
táplálkozásban számos
különböző, antioxidáns
aktivitással rendelkező vegyület
szerepel, melyek közül a
legjelentősebbek az aszkorbinsav
(C-vitamin), a tokoferolok
(E-vitamin), a flavanoidok és a
karotinoidok. A karotinoidok
jól ismert antioxidáns hatásán
kívül antikarcinogén hatásuk
(pl. likopin), szív- és érrendszeri
betegségeknél tapasztalt
védőhatásuk (pl. astaxantin)
és az utóbbi időben az
időskori macula-degeneráció
(AMD = Age related macula
degeneration) megelőzésében
kifejtett hatásuk (pl. lutein,
zeaxantin) került a figyelem
előterébe. Az emberi szem felépítése
merikai kutatók 1993-ban igazolták,
hogy az emberi szem sárga foltja, a
Amacula, luteint, zeaxantint és mezo-
zeaxantint tartalmaz.
Pár évvel később a retinában a luteinen és
zeaxantinon kívül további, kis mennyiségben
előforduló karotinoidokat mint pl. a lutein
oxidált származékát a 3’-oxo-luteint, és a
lutein epimerjét, a 3’-epiluteint is kimutatták.
A retinában előforduló zeaxantinnak és
luteinnek az UV fényhez közeli hullámhosszú
látható fény elleni védőhatást tulajdonítják,
és feltételezik, hogy e védő reakció során
keletkeznek az egyéb származékok.
Epidemiológiai vizsgálatok hamarosan azt
is bizonyították, hogy a luteinben és
zeaxantinban gazdag gyümölcsök, és zöldség-
félék nagymennyiségben történő fogyasztása
csökkenti az időskori macula degeneráció
Spenót kialakulásának kockázatát. Tulajdonképpen
ezen a felismerésen alapul a manapság diva-
40 I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM, 2009 KÉMIAI PANORÁMA
9/18/09 1:50 PM
40-42 .indd 40 9/18/09 1:50 PM
40-42 .indd 40