Page 41 - No2
P. 41
LUTEIN VAGY EPILUTEIN?
Lutein
Spenót
tos vitamin és étrend kiegészítő tabletták
luteinnel történő kiegészítése, illetve a csak 3’ -Epilutein
luteint és zeaxantint tartalmazó, szemerősítő-
nek nevezett készítmények forgalmazása is.
Azonban mint minden, a szervezet számá-
ra fontos anyag esetén, ebben az esetben is
igaz, hogy a természetes forrásból származó
karotinoid a legegészségesebb.
A lutein és a zeaxantin is megtalálható a
mindennapi táplálkozásban szereplő zöldsé-
gekben és gyümölcsökben. A zeaxantin Zeaxantin
viszonylag ritkább, a kukoricán és a piros
Mint minden, a
szervezet számára
fontos anyag esetén, ebben
az esetben is igaz, hogy a
természetes forrásból szár-
mazó karotinoid a legegész- Mezo- Zeaxantin
ségesebb
paprikán kívül nagyobb mennyiségben csak a
Lycium bogyóban található meg. A lutein
ellenben minden zöld növényben előfordul,
ugyanis a β-karotinnal együtt a klorofillt védi
Anhidrolutein I
a fénytől. Mivel a szemben a lutein és a
zeaxantin mennyisége közel azonos, így a
kutatók azt feltételezik, hogy a zeaxantin és a található, méghozzá szabad, nem észteresí- kis mennyiségben még 5,6-epoxi-karoti-
meso-zeaxantin a táplálékkal felvett luteinből tett formában. Számos gyümölcsben is jelen noidok, neoxantin és violaxantin is megta-
keletkezik kettőskötés vándorlás révén. Azaz, van, azonban itt a kromoplasztban találha- lálhatók.
a lutein bevitel szabja meg a szemben előfor- tó, hosszú szénláncú zsírsavakkal észteresít- Magyarországon mind a spenót (paraj),
duló karotinoidok mennyiségét. ve. A zöld növények jellegzetes karotinoid- mind a sóska gyakran szerepel az asztalokon
A lutein a zöld növények kloroplasztjában jai fő komponensként a lutein és β-karotin, főzelék vagy egyéb formában. A nyugati
KÉMIAI PANORÁMA I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM, 2009 41
9/18/09 1:50 PM
40-42 .indd 41
40-42 .indd 41 9/18/09 1:50 PM