Page 41 - No2
P. 41

LUTEIN VAGY EPILUTEIN?
















                                                   Lutein






                                   Spenót


                 tos vitamin és étrend kiegészítő tabletták
                 luteinnel történő kiegészítése, illetve a csak   3’ -Epilutein
                 luteint és zeaxantint tartalmazó, szemerősítő-
                 nek nevezett készítmények forgalmazása is.
                  Azonban mint minden, a szervezet számá-
                 ra fontos anyag esetén, ebben az esetben is
                 igaz, hogy a természetes forrásból származó
                 karotinoid a legegészségesebb.
                  A lutein és a zeaxantin is megtalálható a
                 mindennapi táplálkozásban szereplő zöldsé-
                 gekben és gyümölcsökben. A zeaxantin   Zeaxantin
                 viszonylag ritkább, a kukoricán és a piros

                Mint minden, a
                szervezet számára
                fontos anyag esetén, ebben
                az esetben is igaz, hogy a
                természetes forrásból szár-
                mazó karotinoid a legegész-        Mezo- Zeaxantin
                            ségesebb




                 paprikán kívül nagyobb mennyiségben csak a
                 Lycium bogyóban található meg. A lutein
                 ellenben minden zöld növényben előfordul,
                 ugyanis a β-karotinnal együtt a klorofillt védi
                                                   Anhidrolutein I
                 a fénytől. Mivel a szemben a lutein és a
                 zeaxantin mennyisége közel azonos, így a
                 kutatók azt feltételezik, hogy a zeaxantin és a   található, méghozzá szabad, nem észteresí-  kis mennyiségben még 5,6-epoxi-karoti-
                 meso-zeaxantin a táplálékkal felvett luteinből   tett formában. Számos gyümölcsben is jelen   noidok, neoxantin és violaxantin is megta-
                 keletkezik kettőskötés vándorlás révén. Azaz,   van, azonban itt a kromoplasztban találha-  lálhatók.
                 a lutein bevitel szabja meg a szemben előfor-  tó, hosszú szénláncú zsírsavakkal észteresít-   Magyarországon mind a spenót (paraj),
                 duló karotinoidok mennyiségét.    ve. A zöld növények jellegzetes karotinoid-  mind a sóska gyakran szerepel az asztalokon
                  A lutein a zöld növények kloroplasztjában   jai fő komponensként a lutein és β-karotin,   főzelék vagy egyéb formában. A nyugati

                                                                             KÉMIAI PANORÁMA   I. ÉVFOLYAM 2. SZÁM, 2009   41




                                                                                                                     9/18/09   1:50 PM
          40-42 .indd   41
          40-42 .indd   41                                                                                           9/18/09   1:50 PM
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46