Page 33 - No21
P. 33

PAPRIKA
                                                        KAROTINOID
 PAPRIKA KAROTINOIDOK                  PAPRIKA KAROTINOIDOK






  A kapszorubin
                                                                                               ‚ -Kriptoxantin
 molekula azért piros, mert
 11 darab konjugált kettős
 kötést tartalmaz                                                                               Zeaxantin




 Piros fűszerpaprika kromatogramja
 fehérnek nevezik, pedig valójában zöldessárgá-  (1: kapszorubin; 2: kapszantin; 3: kukurbitax-
 tól sárgáig terjed a színe, amely az utóérés   antin A;
 során narancsos árnyalaton keresztül sötétpi-  4: zeaxantin; 5: β-kriptoxantin; 6: β-karotin)
 rosra vált.
 Az ún. kosszarvú paprika halványzöldről   utóérlelt paprikák színe sötétebb, a nagyobb
 sárgán keresztül pirosra érik, miközben   keto-karotinoid és a kisebb sárga színt adó
 karotinoid tartalma jelentősen megnő. A   Különböző színű és alakú paprikák.  karotin, illetve karotinoid mennyiségnek
 fűszerpaprikák, a cseresznyepaprika, a paradi-  köszönhetően. Vigasztalásul szolgálhat a   Paprikák színé-
                                                                   nek változása az
 csompaprika illetve egyes kaliforniai típusú   kukurbitaxantin A), 3,5,6-trihidroxi-  magyar paprika termesztők és fogyasztók szá-  érés során
 paprikák éretlen állapotban zöld színűek, és az   vegyületeket) sikerült izolálni az utóbbi 10-15   mára, hogy a hazai talajon termesztett paprikák
 érés során közvetlenül pirosra színeződnek  évben  piros paprikából.  íz és aroma anyagai sokkal jobbak, mint a kül-
 A zöld színt a klorofill jelenléte okozza az   Amint a kromatogramból látható, a piros   földieké.  Sárga paradicsompaprika kromatogramja
 éretlen termésben. Ekkor a kloroplasz-tiszra   paprikák jelentős mennyiségű sárga   Egyes paprika fajták, mint a ma már nem   (1: violaxantin 2: luteoxantin; 3: anteraxantin;

 jellemző karotinoidok, a lutein, a ‚-karotin   karotinoidot (zeaxantin, ‚-kriptoxantin,   nagyon ismert sárga paradicsom-paprika, vagy   Mi is az a kromatográfia?  Az elválasztás mechanizmusa arra utal,   4: lutein és zeaxantin; 5: ·-kriptoxantin;
 valamint kis mennyiségben a neoxantin és a   ‚-karotin) is tartalmaznak, melyek jelentős   az újabban elterjedt, főleg szupermarketekben   hogy a mozgófázissal érintkező elegy kompo-  6: ‚-kriptoxantin; 7: ·-karotin; 8: ‚-karotin)
 violaxantin mutatható ki.  kapható ún. kaliforniai paprika narancsszínű   A kromatográfia a görög χρϖμα: kroma, szín és   nensei milyen erő hatására kötődnek fokoza-
 Az érés során a karotin szénhidrogének   változata sohasem pirosodik meg. Az érés   γραφειν: grafein írni szavak összetétele, egy   tosan az állófázishoz. Ezek lehetnek adszorpci-
            keverékek elválasztására használatos laborató-
                                                ós erők, megoszlás két folyadék között (külön-
 hidroxilálásával mono- és dihidroxi-  során a zöld szín sárgára, majd narancsvörösre   riumi módszercsalád kollektív neve.   böző oldhatóság), ionok kicserélődési képessé-
 karotinoidok (‚-kriptoxantin, zeaxantin) kelet-  vált.  Kifejlesztése éppen a növényi festékek vizsgá-  ge, molekulaszűrőn való áthatolóképesség és
 keznek, melyek karotinoid-5,6-epoxidokká   A sárga szín különböző árnyalatait a hidroxi-   lata során történt: Cvet orosz botanikus egy   speciális mechanizmusok (“affinitás”, hidrofób
 (anteraxantin, violaxantin) alakulnak. Amikor a   és epoxi-karotinoidok különböző arányai okoz-  függőlegesen elhelyezett kalcium-karbonáttal   kölcsönhatás, királis elválasztás, stb.). Az
 paprika pirosodni kezd, a karotinoid-5,6-  zák. A narancssárga színű termésekben, melyek   töltött üvegcsövet használt növényi pigmentek   egyes elválasztási mechanizmusok gyakran   Anteraxantin
 epoxidok ún. pinakolin átrendeződéssel átala-  sohasem pirosodnak meg, a karotinoid-5,6-  elválasztására.  nem egyedül érvényesülnek, hanem többféle
              A kromatográfia magában foglalja mindazo-
                                                erőhatás is jelentkezik, természetesen eltérő
 kulnak keto-karotinoidokká. Ezt az átrendező-  epoxidok (violaxantin, anteraxantin) dúsulnak   kat az elválasztó módszereket, melyekben a   arányban.
 dést a kapszantin-kapszorubin szintáz enzim   fel nagyobb mennyiségben (30-50%).   minta komponensei egy álló- (stacioner) és   Az állófázis lehet szilárd, vagy szilárd hor-
 katalizálja, melyet 1995-ben francia kutatók izo-  Éretlen, zöld színű paprika kromatogramja   Az epoxidok mellett ·- (lutein,   egy azzal érintkező mozgófázis között megosz-  dozóhoz kötött folyadék halmazállapotú. A szi-  Violaxantin
 láltak először és határozták meg a szekvenciáját.   (1: neoxantin; 2: lutein; 3: β-karotin)  ·-kriptoxantin, ·-karotin), valamint ‚-vég-cso-  lanak. Az állófázis lehet porózus szilárd anyag,   lárd hordozó a legtöbb esetben valamilyen kis
 A piros paprikában a fő komponens a   portot (zeaxantin, ‚-kriptoxantin, ‚-karotin)   vagy szilárd felületen kötött folyadékréteg. Ez   szemcseméretű, porózus, nagy felületű, indif-
 kapszantin (40-45%), amely a fő felelős a pap-  tartalmazó karotinoidok is megtalálhatók közel   utóbbi esetben a szilárd fázist hordozónak   ferens anyag.
                                                  A mozgófázis valamilyen fluid fázisú anyag
            nevezzük. A minta komponenseinek az álló-,
 rika piros színéért. A poliénláncban lévő 10   azonos mennyiségben. Mivel ezekben a papri-  ill. a mozgófázishoz különböző az affinitása,   (gáz vagy folyadék) lehet. Így beszélhetünk   ·  -Kriptoxantin
 darab kettős kötés konjugációban a keto-  kákban hiányzik a kapszantin-kapszorubin   ezért különböző sebességgel haladnak az álló-  folyadékkromatográfiáról, gázkromatográfiá-
 csoport kettős kötésével okozzák a piros papri-  ‚ -karotin  szintáz enzim, így a karotinoidok bioszintézise   fázis mentén. Az állófázison áthaladó, ill. arról   ról, és ún. szuperkritikus folyadékkromatográ-
 ka színét. A kapszorubinban két oxo-csoport   az epoxid képződésnél leáll. A karotinoid   lejövő, részben, vagy teljesen elválasztott alko-  fiáról.
 található, amely még mélyebb tónusú színt   5,6-epoxidok tehát nem alakulnak át keto-  tók vizuálisan, valamilyen fizikai, esetleg   A kivitelezés módja szerint megkülönbözte-  ·  -Karotin
 okoz. Azonban a kapszorubin csak 3-6%-os   karotinoidokká, és ezért a paprika nem piroso-  kémiai tulajdonságuk alapján megkülönböz-  tünk háromdimenziós vagy oszlop-kromatog-
            tethetők egymástól. Az elválasztás célja lehet
                                                ráfiát és kétdimenziós, vagy sík elrendezésű
 mennyiségben található, így nem befolyásolja   Lutein  dik meg.  analitikai (a komponensek mennyiségi megha-  kromatográfiát (réteg- és papír-kromatográ-  Deli József
 jelentős mértékben a paprika színét.   tározása), vagy preparatív (a komponensek   fia). Néhány technikának műszerezett változa-
 A pinakolin átrendeződésnek számtalan mel-  mértékben megmaradnak az utóérlelés után is.   izolálása).  ta is ismert, ami a módszert sokkal pontosab-         Felhasznált irodalom:
 lékterméke van, így a piros paprikák lényege-  A sárga komponensek rontják a fűszerpapri-  A kromatográfiás módszereket csoportosít-  bá és használhatóbbá teszi. A legismertebbek   Deli J., Molnár P.: Paprika Carotenoids:
 sen gazdagabbak karotinoidban, mint a sárgára   ka színét, és ezzel sajnos a hazai paprikák ver-  hatjuk az elválasztás mechanizmusa, az álló-   a gázkromatográfia (GC), a nagyhatékonyságú   Analysis, Isolation, Structure Elucidation,
 érő fajták.  Számos újszerű végcsoportot tartal-  senyképességét is. A déli, melegebb vidékeken   és mozgófázis halmazállapota, és a kivitelezés   folyadékkromatográfia (HPLC) és a túlnyomá-  Current Organic Chemistry 6, 1197-1219 (2002)
            technikája szerint.
                                                sos rétegkromatográfia (OPTLC).
 mazó karotinoidot (3,6-epoxidokat (pl.   (Spanyolország, Dél-Amerika) termesztett és   A κ-végcsoport kialakulása
 KÉMIAI PANORÁMA I. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2009  9  10 I. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2009   KÉMIAI PANORÁMA  Kémiai panoráma    21. szám, 2019. évfolyam 1. szám  33





 08-10 mitol piros.indd 3.indd   9  4/21/09   10:27 AM  08-10 mitol piros.indd 3.indd   10                     4/21/09   10:27 AM
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38