Page 32 - No21
P. 32

PAPRIKA KAROTINOIDOK
                                   PAPRIKA KAROTINOIDOK







          A kapszorubin
         molekula azért piros, mert

         11 darab konjugált kettős
                    kötést tartalmaz




                                                                               Piros fűszerpaprika kromatogramja
          fehérnek nevezik, pedig valójában zöldessárgá-                       (1: kapszorubin; 2: kapszantin; 3: kukurbitax-
          tól sárgáig terjed a színe, amely az utóérés                         antin A;
          során narancsos árnyalaton keresztül sötétpi-                        4: zeaxantin; 5: β-kriptoxantin; 6: β-karotin)
          rosra vált.
             Az ún. kosszarvú paprika halványzöldről                           utóérlelt paprikák színe sötétebb, a nagyobb
          sárgán keresztül pirosra érik, miközben                              keto-karotinoid és a kisebb sárga színt adó
          karotinoid tartalma jelentősen megnő. A   Különböző színű és alakú paprikák.  karotin, illetve karotinoid mennyiségnek
                                                                                               Piros fűszerpaprika
          fűszerpaprikák, a cseresznyepaprika, a paradi-                       köszönhetően. Vigasztalásul szolgálhat a
        MITŐL PIROS A PAPRIKA?
                                                                               magyar paprika termesztők és fogyasztók szá-
          csompaprika illetve egyes kaliforniai típusú
                                            kukurbitaxantin A), 3,5,6-trihidroxi-
          paprikák éretlen állapotban zöld színűek, és az
                                                                               mára, hogy a hazai talajon termesztett paprikák
                                            vegyületeket) sikerült izolálni az utóbbi 10-15
          érés során közvetlenül pirosra színeződnek

                                                                               földieké.
           A zöld színt a klorofill jelenléte okozza az   évben  piros paprikából.  íz és aroma anyagai sokkal jobbak, mint a kül-
                                              Amint a kromatogramból látható, a piros
          éretlen termésben. Ekkor a kloroplasz-tiszra   paprikák jelentős mennyiségű sárga    Egyes paprika fajták, mint a ma már nem
           2001-ben jelent meg a Természet Világában
                                              Ez a kapszantin készítmény azonban nem
                                            karotinoidot (zeaxantin, ‚-kriptoxantin,
          jellemző karotinoidok, a lutein, a ‚-karotin   volt egységes. Zechmeister és Cholnoky később   nagyon ismert sárga paradicsom-paprika, vagy
           Kajtár Márton nagysikerű írása újra „Miért
          valamint kis mennyiségben a neoxantin és a   - elsőként alkalmazva a Tswett-féle oszlopkro-  az újabban elterjedt, főleg szupermarketekben
                                            ‚-karotin) is tartalmaznak, melyek jelentős
           piros a paprika?” címmel (http://www.
          violaxantin mutatható ki.         matográfiát - még egy kis mennyiségű piros   kapható ún. kaliforniai paprika narancsszínű
           termeszetvilaga.hu/tv2001/tv0105/kajtar.
           Az érés során a karotin szénhidrogének
                                                                               változata sohasem pirosodik meg. Az érés
           html). Kajtár Márton a tőle megszokott,   festéket, kapszorubint találtak. Megállapították   Kapszantin
          hidroxilálásával mono- és dihidroxi-  azt is, hogy a teljesen érett és megszárított,   során a zöld szín sárgára, majd narancsvörösre
           közérthető stílusban magyarázta meg a szí-
          karotinoidok (‚-kriptoxantin, zeaxantin) kelet-  paprika termésfala a két különleges vörös fes-  étkezési és fűszer paprika, van csípős, erős és
                                                                               vált.
           nek kialakulását a kapszorubinnak, a piros
                                                                                 A sárga szín különböző árnyalatait a hidroxi-
          keznek, melyek karotinoid-5,6-epoxidokká   téken kívül még különböző sárga festékeket is   édes paprika. Alakjuk szerint találunk kúpos,
           paprika egyik szín anyagának szerkezetén
                                                                               és epoxi-karotinoidok különböző arányai okoz-
          (anteraxantin, violaxantin) alakulnak. Amikor a   tartalmaz. Az 1950-es években Cholnoky László   hegyes, hosszú, gömbölyű, vagy éppen kocka
           keresztül, miközben próbálta megértetni az
                                                                               zák. A narancssárga színű termésekben, melyek
          paprika pirosodni kezd, a karotinoid-5,6-  munkatársaival vizsgálta a sárga és piros para-  alakú paprikákat. A paprika elnevezése is sokfé-
           olvasóval az anyag állóhullám modelljét.
                                                                               sohasem pirosodnak meg, a karotinoid-5,6-
          epoxidok ún. pinakolin átrendeződéssel átala-  dicsom paprika színanyagának összetételét és   le és általában utal az alakjára is: alma, paradi-
             A kapszorubin molekula azért piros, mert
          kulnak keto-karotinoidokká. Ezt az átrendező-  következtetéseket próbált levonni a paprika   csom, cseresznye, kosszarvú, stb. A paprikák
                                                                               epoxidok (violaxantin, anteraxantin) dúsulnak
           11 darab konjugált kettős kötést tartalmaz,
          dést a kapszantin-kapszorubin szintáz enzim   karotinoidok bioszintézisére.   színe is különböző, a zöld és a sárga különböző
                                                                               fel nagyobb mennyiségben (30-50%).
           amelybe kettő darab oxo-csoport is beletar-
                                                                                  Az epoxidok mellett ·- (lutein,
          katalizálja, melyet 1995-ben francia kutatók izo-  Éretlen, zöld színű paprika kromatogramja   árnyalataitól a pirosig terjed. Időnként találkoz-
                                              A modern műszeres analitikai (NMR, MS) és
           tozik a lánc végén.
                                                                               ·-kriptoxantin, ·-karotin), valamint ‚-vég-cso-
          láltak először és határozták meg a szekvenciáját.   elválasztási eljárások (HPLC, HPLC-DAD,   hatunk lila színű paprika mutánssal is, melynek
             Jelen dolgozatban, kicsit plagizálva az
                                             (1: neoxantin; 2: lutein; 3: β-karotin)
           A piros paprikában a fő komponens a
                                                                               portot (zeaxantin, ‚-kriptoxantin, ‚-karotin)
           említett cikk címét, arra keressük a választ,   HPLC-MS) elterjedése a pécsi kutatócsoportot   a színét azonban nem a karotinoidok okozzák.
          kapszantin (40-45%), amely a fő felelős a pap-  később is a paprika karotinoidok vizsgálatára   tartalmazó karotinoidok is megtalálhatók közel
           hogy hogyan alakulnak ki a paprika piros
                                                                                Az érés során fajtától függően változik a pap-
          rika piros színéért. A poliénláncban lévő 10   inspirálta. Az 1980-as évek elejétől kezdve   rika színe és ezzel összefüggésben a karotinoid-
                                                                               azonos mennyiségben. Mivel ezekben a papri-
           színét adó vegyületek a keto-karotinoidok,
          darab kettős kötés konjugációban a keto-  szisztematikusan vizsgáltuk a különböző papri-  összetétel. A legismertebb étkezési paprikát
                                                                               kákban hiányzik a kapszantin-kapszorubin
           mitől pirosodik meg az egyik paprika, és
          csoport kettős kötésével okozzák a piros papri-  kafajták karotinoid-összetételét. Az analízis   szintáz enzim, így a karotinoidok bioszintézise
           mitől nem a másik.
                                            ‚ -karotin
          ka színét. A kapszorubinban két oxo-csoport   eredményeire támaszkodva pedig számos új   az epoxid képződésnél leáll. A karotinoid
             A piros paprika (Capsicum annuum) rég-
          található, amely még mélyebb tónusú színt   végcsoportot tartalmazó karotinoidot izolál-  5,6-epoxidok tehát nem alakulnak át keto-
           óta ismert, színezékével, a viaszszerű papri-
          okoz. Azonban a kapszorubin csak 3-6%-os   tunk, és javaslatot tettünk a bioszintézisükre is.  karotinoidokká, és ezért a paprika nem piroso-
           kavörössel már a XIX. században is foglal-
          mennyiségben található, így nem befolyásolja   Lutein                dik meg.
           koztak. Kristályos előállítása mégis sokáig
                                              A paprikának számos fajtája ismert. Van
          jelentős mértékben a paprika színét.
           késett, mivel a kísérő zsíroktól és viaszoktól
           A pinakolin átrendeződésnek számtalan mel-
           nehezen volt elkülöníthető. 1927-ben sike-  mértékben megmaradnak az utóérlelés után is.
          lékterméke van, így a piros paprikák lényege-   A sárga komponensek rontják a fűszerpapri-
           rült csak két pécsi kutatónak, Zechmeister
          sen gazdagabbak karotinoidban, mint a sárgára   ka színét, és ezzel sajnos a hazai paprikák ver-
           Lászlónak és Cholnoky Lászlónak a „papri-
          érő fajták.  Számos újszerű végcsoportot tartal-  senyképességét is. A déli, melegebb vidékeken
           kavörös” főfestékét kristályosítani, melyet
                                            (Spanyolország, Dél-Amerika) termesztett és
          mazó karotinoidot (3,6-epoxidokat (pl.   Kapszorubin                Paprikák színárnyalatai
           kapszantinnak neveztek el.
                                                                               A κ-végcsoport kialakulása
        8 I. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2009   KÉMIAI PANORÁMA                  KÉMIAI PANORÁMA   I. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2009  9
          32   21. szám, 2019. évfolyam 1. szám   Kémiai panoráma
                                                                                                             4/21/09   10:27 AM
   08-10 mitol piros.indd 3.indd   9
  08-10 mitol piros.indd 3.indd   8                                                                         4/21/09   10:26 AM
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37