Page 32 - No 22
P. 32

a világ második legdrágább fűszere




                A vanília







                                            az orchidaceae családba tartozó
                                            vanilla nemzetség néhány faja,
                                            a vanilla planifolia és a vanilla
                                            tahitiensis bab termése a
                                            népszerű vanília íz forrása [1].
                                                   z indaszerű, fákra felkuszó   varják és légmentesen záró dobozba
                                                   Vanília fajok eredeti hazája   helyezik. Ezalatt a vanília rudak meg-
                                            AMexikó: az aztékok már            barnulnak és az enzimek létrehozzák a
                                            Columbus előtti időkben ismerték és   glukovanillint. Végül a rudakat megszá-
                                            kakaó ízesítésére használták. Europába   rítják és tovább érlelik hónapokon
                                            Hernan Cortez spanyol hódító hozta be   keresztül, hogy az ízük teljesen kialakul-
                                            a csokoládéval együtt az 1520-as évek-  jon. Az érlelési idő csökkentésére irá-
                                            ben.                               nyuló módszerek nem hoztak eredményt
                                              A Vanília növények termesztésének   és a termelők ragaszkodnak a jó minő-
           Vanilla planifolia               kulcsa a beporzás, amit nem rovarok   séghez. Ezért drága fűszer a vanília.
                                            végeznek. A spontán beporzásnál haté-  A 19. század közepéig Mexikó volt a
                                            konyabb módszert 1841-ben a francia   vanília egyetlen forrása. A kellemes ízű
                                            Réunion szigeten élő rabszolga, Edmund   fűszer csak a királyi udvarok számára
                                            Albius fedezte fel 12 éves korában: egy   volt elérhető. Thomas Jefferson – az
                                            ujjal és egy fapálcával nyomta össze a   amerikai függetlenségi nyilatkozat szer-
                                            növény bibéjét és porzóját. A növény   zője, majd 1801-től az Egyesült Államok
                                            termése 10-22 cm hosszúságú vanília-  3. elnöke – 1785-től 1789-ig
                                            bab rudak. Zölden, félérett állapotban   Franciaországban volt követ és itt ismer-
                                            szüretelik, majd szárítják és további 8
                                            hónapon át érlelik. A jó minőségű tok-
                                            termésen gyakran fehér vanília kristá-
                                            lyok is megjelennek. A vanília termés
                                            kivonata többszáz kémiai komponenst
                                            tartalmaz, de az íz és illat elsősorban egy
                                            vegyülettöl, a vanillintól származik.
                                              A termést először forró vízben áztat-
                                            ják, hogy leállítsák az élő növényben
                                            zajló folyamatokat. Ezután szárítás és
                                            izzasztás következik: a nap sugaraival
          Vanilla tahitiensis               szárítják, majd éjszakára kendőbe csa-












                                               Szárított vanília rudak
                                                                               A vanília zöld termése

          32   22. szám, 2020. évfolyam 2. szám   Kémiai panoráma
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37