Page 32 - No 22
P. 32
a világ második legdrágább fűszere
A vanília
az orchidaceae családba tartozó
vanilla nemzetség néhány faja,
a vanilla planifolia és a vanilla
tahitiensis bab termése a
népszerű vanília íz forrása [1].
z indaszerű, fákra felkuszó varják és légmentesen záró dobozba
Vanília fajok eredeti hazája helyezik. Ezalatt a vanília rudak meg-
AMexikó: az aztékok már barnulnak és az enzimek létrehozzák a
Columbus előtti időkben ismerték és glukovanillint. Végül a rudakat megszá-
kakaó ízesítésére használták. Europába rítják és tovább érlelik hónapokon
Hernan Cortez spanyol hódító hozta be keresztül, hogy az ízük teljesen kialakul-
a csokoládéval együtt az 1520-as évek- jon. Az érlelési idő csökkentésére irá-
ben. nyuló módszerek nem hoztak eredményt
A Vanília növények termesztésének és a termelők ragaszkodnak a jó minő-
Vanilla planifolia kulcsa a beporzás, amit nem rovarok séghez. Ezért drága fűszer a vanília.
végeznek. A spontán beporzásnál haté- A 19. század közepéig Mexikó volt a
konyabb módszert 1841-ben a francia vanília egyetlen forrása. A kellemes ízű
Réunion szigeten élő rabszolga, Edmund fűszer csak a királyi udvarok számára
Albius fedezte fel 12 éves korában: egy volt elérhető. Thomas Jefferson – az
ujjal és egy fapálcával nyomta össze a amerikai függetlenségi nyilatkozat szer-
növény bibéjét és porzóját. A növény zője, majd 1801-től az Egyesült Államok
termése 10-22 cm hosszúságú vanília- 3. elnöke – 1785-től 1789-ig
bab rudak. Zölden, félérett állapotban Franciaországban volt követ és itt ismer-
szüretelik, majd szárítják és további 8
hónapon át érlelik. A jó minőségű tok-
termésen gyakran fehér vanília kristá-
lyok is megjelennek. A vanília termés
kivonata többszáz kémiai komponenst
tartalmaz, de az íz és illat elsősorban egy
vegyülettöl, a vanillintól származik.
A termést először forró vízben áztat-
ják, hogy leállítsák az élő növényben
zajló folyamatokat. Ezután szárítás és
izzasztás következik: a nap sugaraival
Vanilla tahitiensis szárítják, majd éjszakára kendőbe csa-
Szárított vanília rudak
A vanília zöld termése
32 22. szám, 2020. évfolyam 2. szám Kémiai panoráma