Page 31 - No21
P. 31

PAPRIKA KAROTINOIDOK































                                                                                                 Piros fűszerpaprika
          MITŐL PIROS A PAPRIKA?





             2001-ben jelent meg a Természet Világában    Ez a kapszantin készítmény azonban nem
             Kajtár Márton nagysikerű írása újra „Miért   volt egységes. Zechmeister és Cholnoky később
             piros a paprika?” címmel (http://www.  - elsőként alkalmazva a Tswett-féle oszlopkro-

             termeszetvilaga.hu/tv2001/tv0105/kajtar.  matográfiát - még egy kis mennyiségű piros
             html). Kajtár Márton a tőle megszokott,   festéket, kapszorubint találtak. Megállapították
                                                                                Kapszantin
             közérthető stílusban magyarázta meg a szí-  azt is, hogy a teljesen érett és megszárított,
             nek kialakulását a kapszorubinnak, a piros   paprika termésfala a két különleges vörös fes-  étkezési és fűszer paprika, van csípős, erős és
             paprika egyik szín anyagának szerkezetén   téken kívül még különböző sárga festékeket is   édes paprika. Alakjuk szerint találunk kúpos,
             keresztül, miközben próbálta megértetni az   tartalmaz. Az 1950-es években Cholnoky László   hegyes, hosszú, gömbölyű, vagy éppen kocka
             olvasóval az anyag állóhullám modelljét.   munkatársaival vizsgálta a sárga és piros para-  alakú paprikákat. A paprika elnevezése is sokfé-
              A kapszorubin molekula azért piros, mert   dicsom paprika színanyagának összetételét és   le és általában utal az alakjára is: alma, paradi-
             11 darab konjugált kettős kötést tartalmaz,   következtetéseket próbált levonni a paprika   csom, cseresznye, kosszarvú, stb. A paprikák
             amelybe kettő darab oxo-csoport is beletar-  karotinoidok bioszintézisére.   színe is különböző, a zöld és a sárga különböző
             tozik a lánc végén.               A modern műszeres analitikai (NMR, MS) és   árnyalataitól a pirosig terjed. Időnként találkoz-
              Jelen dolgozatban, kicsit plagizálva az   elválasztási eljárások (HPLC, HPLC-DAD,   hatunk lila színű paprika mutánssal is, melynek
             említett cikk címét, arra keressük a választ,   HPLC-MS) elterjedése a pécsi kutatócsoportot   a színét azonban nem a karotinoidok okozzák.
             hogy hogyan alakulnak ki a paprika piros   később is a paprika karotinoidok vizsgálatára   Az érés során fajtától függően változik a pap-
             színét adó vegyületek a keto-karotinoidok,   inspirálta. Az 1980-as évek elejétől kezdve   rika színe és ezzel összefüggésben a karotinoid-
             mitől pirosodik meg az egyik paprika, és   szisztematikusan vizsgáltuk a különböző papri-  összetétel. A legismertebb étkezési paprikát
             mitől nem a másik.               kafajták karotinoid-összetételét. Az analízis
              A piros paprika (Capsicum annuum) rég-  eredményeire támaszkodva pedig számos új
             óta ismert, színezékével, a viaszszerű papri-  végcsoportot tartalmazó karotinoidot izolál-
             kavörössel már a XIX. században is foglal-  tunk, és javaslatot tettünk a bioszintézisükre is.
             koztak. Kristályos előállítása mégis sokáig   A paprikának számos fajtája ismert. Van
             késett, mivel a kísérő zsíroktól és viaszoktól
             nehezen volt elkülöníthető. 1927-ben sike-
             rült csak két pécsi kutatónak, Zechmeister
             Lászlónak és Cholnoky Lászlónak a „papri-
             kavörös” főfestékét kristályosítani, melyet
             kapszantinnak neveztek el.      Kapszorubin                         Paprikák színárnyalatai

          8 I. ÉVFOLYAM 1. SZÁM, 2009   KÉMIAI PANORÁMA        Kémiai panoráma    21. szám, 2019. évfolyam 1. szám  31




    08-10 mitol piros.indd 3.indd   8                                                                        4/21/09   10:26 AM
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36