Page 27 - No20
        P. 27
     Megbízható ételekért
          sára a burgonyakeményítőből határérték-                               Az E-számokról
          hez kötött akrilamid keletkezhet. A csont-                            Az élelmiszer-adalékanyagok olyan
          héjasok cefréjéből (ha nem magoztuk ki)                               anyagok, amelyeket önmagukban nem
          kioldódó hidrogén-cianidból az erjesztés                              fogyasztanak élelmiszerként, de tech-
          során toxikus etil-karbamát keletkezhet,                              nológiai célból szándékosan az élelmi-
          mely bizonyos frakciókból átjuthat a                                  szerhez adják, például tartósításra. Az
          pálinkába. Az étkezési olajok magas                                   élelmiszer-adalékanyagoknak a fel-
                                                                                használás körülményei között bizton-
          hőmérsékletű kezelésekor helytelen tech-                              ságosnak kell lenniük, használatukat
          nológiai körülmények mellett a 3-MCPD                                 technológiai szükségletnek kell indo-
          nevű, potenciálisan rákkeltő vegyület                                 kolnia, továbbá használatuk nem
          keletkezhet. Az ehhez hasonló részfolya-                              vezetheti félre a fogyasztót, és a
          matokat az élelmiszeripar szabályozottan                              fogyasztó érdekét kell szolgálnia. Az
          és tudatosan kezeli. Az élelmiszerek cso-                             élelmiszer-adalékanyagokra – mint sok
          magolóanyagai sok esetben a fogyasztók   hogy a növények az ismert toxinokat még   egyéb élelmiszer-komponensre – cím-
          felelőtlensége miatt szennyezik a környe-  el is rejthetik kémiailag (maszkolt és   kézési kötelezettségek vonatkoznak.
          zetet. Itt kell megemlíteni, hogy máig   módosított toxinok).         A törvény az élelmiszerekben használ-
          nem tudott az élelmiszer-tudomány és a   A mikotoxikózis korunk egyik legveszé-  ható élelmiszer-adalékanyagok uniós
          szabályozás toxikológiai szempontból   lyesebb összetett betegsége, így jóval   jegyzékét és felhasználási feltételeit
                                                                                339 oldalon részletezi. A laikusok szá-
          korrekt álláspontot kidolgozni a beépített   nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a   mára elrettentő hosszú szabályozás is
          nanorészecskékről!                fonalas gombák biodegradációjára, a   azt igazolja, hogy a tartósító mérnök
           A növények maguk is állítanak elő mér-  kutatásra és az ellenük való védekezésre.  nagyon sok funkcionális csoporttal
          geket, több módon is. Vannak növények,   Korunk másik, egyre szélesebb körben   (E-számmal) dolgozik: édesítőszerek,
          amelyek közvetlen egészségkárosító hatá-  elterjedt, az élelmiszerek okozta betegsé-  színezékek, tartósítószerek, antioxidán-
          sú mérgeket tartalmaznak, és olyanok is,   ge az ételallergia, amikor a valójában   sok, hordozók, étkezési savak, sava-
          amelyek genotoxikus hatású mérgeket   ártalmatlan élelmiszerek vagy komponen-  nyúságot szabályozó anyagok, csomó-
          állítanak elő, mely hatás nem rögtön ész-                             sodást gátló anyagok, habzásgátlók,
          lelhető. A mérgező gombákra már gyerek-                               tömegnövelő szerek, emulgeálószerek,
          korban felhívjuk a figyelmet, a mérgező                               emulgeáló sók, szilárdító anyagok, ízfo-
          bogyókat jobban ismeri a vidéki ember,                                kozók, habosító szerek, zselésítő anya-
                                                                                gok, fényezőanyagok, nedvesítőszerek,
          mint a városi. A mérgező gyomnövények                                 módosított keményítők, csomagológá-
          ellen gyomirtó szerekkel védekezünk,                                  zok, hajtógázok, térfogatnövelő szerek,
          viszont a biotermelésnél a magokhoz                                   kelátképző anyagok, stabilizátorok,
          keveredett gyomnövény, a maszlag vagy                                 sűrítőanyagok, lisztkezelő szerek.
          csattanó maszlag (Datura stramonium)                                  Az adalékanyagokról és felhasználá-
          magja az elmúlt évek bioköleseit                                      sukról szóló rendeletet a kiadás után
          szkopolamin hallucinogénnel szennyezte.                               három évvel az Európai Bizottság a
           Az étkezési mák (az ipari termesztése                                tudományos és gyakorlati tapasztalatok
          engedélyhez kötött) morfintartalma                                    alapján módosította [5], és azt 177
          kimosással 48–80%-kal, őrléssel                                       oldalon újraszabályozva, rendkívül sok
          23–34%-kal, sütéssel pedig 80–90%-kal                                 adalékanyagot bevonva, mások határ-
                                                                                értékeit megváltoztatva adta ki a máig
          csökken, de a mértéktelen mákostészta-                                érvényes szabályozást, amelyet azon-
          evés enyhe mérgezéseket okozhat.                                      ban a különböző szakbizottságok aján-
          Százával lehetne ilyen példákat sorolni,                              lásai alapján egy-egy adalékanyag ese-
          de az élelmiszer-biztonság általános meg-                             tében időközönként tovább módosít,
          ítélését nem ezek az esetek mozdítják                                 követve a tudományok újabb és újabb
          előre vagy hátra.                                                     megállapításait. Végül vannak az ada-
            A globális felmelegedés elősegítette a                              lékok között természetes és mestersé-
          növényeken élő fonalas gombák által ter-                              ges eredetűek. [4]
          melt mérgek, a mikotoxinok (sok száz
          fajtájuk ismert, de többségük
          genotoxikus) elterjedését. Ezek nagyon
          veszélyesek, sőt ma már azt is tudjuk,
                                                                 kéMiai panoráMa  20. száM, 2018. évfolyaM 2. száM 27
     	
