Page 37 - No20
P. 37

KIVONT KOMPONENSEK




                                                                               fogyasztás során közvetlenül érezhető általá-
                                                                               nos keserű ízt okozza, míg a grapefruitra jel-
                                                                               lemző keserű utóízhez a naringin járul hozzá.
                                                                               Enzimes kezeléssel ez a két vegyület olyan
                                                                               termékekké alakítható amelyek nem keserű-
                                                                               ek, és ízük elfedhető eltávolításuk nélkül is. A
                                                                               szénhidrátok családjába tatozó b-ciklodextrin
                                                                               molekulák képesek üreges szerkezetükbe
                                                                               zárni a limonint és a naringint, így a komplex-
                                                                               képzők adagolásával a keserű íz is enyhíthető.
          például elválasztják a tej víztartalmát annak   eljárásokkal is. Egy újabb módszer szerint a   Elsősorban a gyümölcslégyártás melléktermé-
          zsírtartalmától. A vízben oldódó laktóz így   savasságot azáltal csökkentik, hogy a gyü-  keinek feldolgozásában nyertek teret a fanyar
          csak kis mértékben lesz jelen a vajban. Mivel   mölcslevet egy polisztirol-divinilbenzol   zamatot mérséklő eljárások; így a kifacsart
          a laktózérzékenység esetén nem allergiás   polimergyanta alapú anioncserélő fázison   gyümölcs húsa és héja sem vész kárba, belő-
          immunreakcióról, hanem emésztési rendel-  folyatják át. A gyantán kötött hidroxidionok   lük élelmiszerek ízesítésére alkalmas koncent-
          lenességről van szó, így többnyire a tejtermé-  oldatba mennek és citrát anionok kerülnek a   rátumokat készítenek.
          kekben található, kis mennyiségű tejcukor   helyükre, így zajlik az ioncsere. A hidroxid   Kémiai és technológiai ismeretek alkalma-
          fogyasztása nem okoz panaszokat.  ionok az oldat savasságát okozó hidroxónium   zásával tehát elérhetővé tehetők különböző
                                            ionokkal reagálva csökkentik az oldat savas-  élelmiszerek azok számára is, akik azokat ere-
                                            ságát. A művelet végeztével a gyanta lúgol-  deti formájukban nem fogyaszthatják.
          Fanyar gyümölcsök,                dattal regenerálható és újrahasznosítható.
          enyhe gyümölcslevek                 Másik lehetőség az elektrodialízis, melynél             Mizsei Réka
          A rostos gyümölcslevek közül a citrusfélékből   az ionok egy részét egyenárammal távolítják   A szerző írása korábban megjelent 2011-ben
                                                                               a magazin 5. számában .
          készült italok dobozain gyakran olvashatjuk a   el féligáteresztő hártyákat is alkalmazva (ld.
          savmentességre utaló enyhe (mild) jelzőt. A   alsó ábra). A speciális féligáteresztő hártyák   Olvasnivalók
          savanyúság egyszerűen szabályozható a –   az elektrolizálócellát zsebekre osztják fel,   1. Journal of Food Engineering European
          csontokat is erősítő – kalcium bázikus vegyü-  melyeken így csak kis méretű, adott töltésű   Food Research an Technology
                                            ionok képesek áthatolni. A pontos elrendezés   2. Extraction of Natural Products using
                                            különböző lehet, de a működési elv lényege   Near-Critical Solvents King, M.B.; Bott,
                                            közös. Egy-egy zsebben a szomszédos térrész-  T.R. (Eds.), Springer, 1993, ISBN:
                                            ből érkező ionok csapdázódnak, így szelektí-  978-0-7514-0069-4
                                            ven elvezethetők. Az ioncsere itt is a citrát és   3. A Short History of the Art of
                                                                                 Distillation R. J. Forbes, White Mule
                                            a hidroxid ionok cseréjét jelenti.   Press, 2009, ISBN: 0982405545 http://
                                              Az ioncserélő eljárások további jellemzője,   www.klauzal.hu/cikk/379.html
                                            hogy részben a citrusfélék fanyarságát okozó   4. Takács Krisztina, Glutén érzékenység
                                            limonint és naringint is kivonják. A limonin a   Kémiai Panoráma, No19, 2018
                      Citromsav

          leteinek (CaCO , Ca(OH) ) adagolásával.
                    3
                           2
           Technológiai szempontból a kalcium-
          hidhid felhasználása előnyösebb mint a kar-
          bonáté, mert alkalmazása során nincs gázfej-
          lődés. A adagolási folyamat során 4-es pH
          értéket állítanak be és a kicsapódó
          kalciumcitrátot szűréssel távolítják el, amely-
          ből a citromsavat egy másik eljárásban kén-                                               Elektrodialízis
          savas kezeléssel nyerik vissza további célok-                                       berendezés (A: anion
          ra. A kalciumhidroxidos semlegesítési mód-                                           áteresztő membrán).
          szer előnye, hogy nagyon olcsó és nem igé-                                           Toshikatsu Sata: Ion
          nyel bonyolult berendezéseket, a termék                                                      exchange
          megnövekedett kalciumion koncentrációja                                                    membranes,
          pedig tolerálható.                                                                      Royal Society of
           A savasság csökkentésében eredményes                                             Chemistry, 2004 alapján
          kísérleteket végeznek az ioncserén alapuló
                                                                KÉMIAI PANORÁMA   20. SZÁM, 2018. ÉVFOLYAM 2. SZÁM   37
   32   33   34   35   36   37   38