Hírek   
Laboratóriumban vizsgálják a Bennu földközeli aszteroida felszínének anyagmintáját.
Az aszteroidák anyaga, amely régebbi és jobban megőrzött, mint bármely földi anyag, betekintést nyújt a kutatóknak a Naprendszer születésének körülményeibe. Aszteroida minták első földi vizsgálatát a JAXA (Japán Űrkutatási Ügynökség) Hayabusa1 űrszondája tette lehetővé, amely 2010-ben több ezer részecskével tért vissza az Itokawa aszteroidáról. Ezt követte az ügynökség Hayabusa2 szondája 2020-ban, amely 5,4 gramm mintát szállított vissza a Földre a Ryugu aszteroidáról.
A Ryugu aszteroidáról a Földre visszajutatott mintában a kutatók szerves molekulákat, aminosavakat, uracil nukleotidot, az RNS egyik építőelemét és B-vitamint, niacin molekulát mutattak ki a laboratóriumaikban. Az eredmények támogatják azt a feltételezést, mely szerint az űrből származó szerves anyagok hozzájárulhattak az élethez szükséges molekulák földi megjelenéséhez.
A kutatóknak hamarosan lehetőségük lesz összehasonlítani az Itokawa és Ryugu mintákat a Bennu aszteroida mintegy 70g mintájával, amelyet a NASA 2016. szeptember 8-án felbocsátott Osiris-Rex űrszondája 2020-ban gyűjtött a Bennu földközeli aszteroida felszínéről. A mintát tartalmazó kapszulát az űrszonda 2023. szeptember 24-én földközeli pályájáról juttatta a Földre. A kapszula ejtőernyővel az utahi sivatagban ért Földet, ahol a projekt kutatói várták és steril körülmények között laboratóriumukba szállították, ahol megkezdték a kapszula feltárását. Az űrszonda nem szállt le, új küldetése van, az Apophis aszteroida felé folytatta útját.
sampleholder
A mintegy 500m átlagos átmérőjű aszteroida 1,20 évenként kerüli meg a Napot, Naptól való távolsága 0,90 és 1,36 Nap-Föld távolság között változik. A Bennu egy B-típusú aszteroida, ami azt jelenti, hogy számos ásvánnyal együtt sok szenet tartalmaz. A Bennu felszínének nagy széntartalma miatt a felületét érő napfénynek körülbelül csak négy százalékát tükrözi vissza. (a Vénusz 65, a Föld 30 százalékát). A Bennu összetétele nem esett át jelentős változásokon, ami azt jelenti, hogy a sötét felszínén és az alatta található vegyületek és kőzetek a Naprendszer keletkezésekor fennálló állapotot tükrözik.
Bennu
Amikor a kutatók először kinyitották a tartály legkülső fedelét, bónusz aszteroida anyagot fedeztek fel, amely a gyűjtőfejet éa a tartály belső fedelét kívülről borította. (A gyűjtött minta ezen belül van). Annyi többletanyag volt, hogy bár lelassította az elsődleges minta begyűjtésének és tárolásának gondos folyamatát, de lehetőséget nyújtott előzetes vizsgálatra.
bonusz
Az első két hétben a kutatók ezt meg is tették. Gyors elemzéseket végeztek a bónusz anyagon, infravörös méréseket, röntgendiffrakciós és kémiai elemanalízist végeztek. Ez a korai vizsgálat bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a mintában bőségesen található szén és víz, mind hidratált ásványok, mind szerves anyagokként is.
A következő két évben, az Osiris-Rex tudományos programjának részeként, a világ több mint 200 tudósából álló csoportja fogja feltárni az aszteroida talajának kémiai összetételét, kistömegű minták precíziós analízisére alkalmas korszerű laboratóriumokban. A kutatók bíznak abban, hogy a földi vegyületektől mentes minta kémiai összetétele bővíteni fogja ismereteinket arra vonatkozóan, hogy a Földdel több milliárd évvel ezelőtt ütköző aszteroidák szállították-e a vizet és más fontos vegyületeket az élet kialakulásához.
Kémiai Panoráma, 26. szám 2023, Aszteroida a laboratóriumban
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2023 volt a legmelegebb év a Földön 1850 óta
A globális hőmérséklet 2023-ban kivételesen magas szintet ért el. Az Európai Únió Copernicus Klímaváltozás Szervize (C3S), az év során több kulcsfontosságú éghajlati mutató rekordot elérő értékéről számolt be. Az éves globális felületi hőmérsékleti anomália megközelítette az 1,5 °C-ot. Márciust követően minden hónapban rekord meleg volt. Az évben volt a legmelegebb hónap és a napi globális hőmérsékleti átlagok rövid időre több mint 2°C-kal meghaladták az iparosodás előtti szintet. A júniustól kezdődően a példátlan globális hőmérsékletek miatt, 2023 a legmelegebb év volt 1850 óta, nagy különbséggel megelőzve 2016-ot, az előző legmelegebb évet.
rekord
FŐOLDAL