Page 29 - No30
P. 29
AZ ÉLET ÉS TUDOMÁNY ÍRJA
Kozmetikumok
és környezet
Minden egyes alkalommal, amikor
zuhanyozunk, az előzetesen
bőrünkre felvitt vegyianyagok
százait mossuk le magunkról, a
szintén különféle vegyianyagokat
tartalmazó samponjainkkal és
tusfürdőinkkel. Ezek a vegyianyagok
a szennyvízhálózaton keresztül a
szennyvíztisztító telepekre kerülnek,
ahol a jelenleg alkalmazott
szennyvízkezelési eljárások csak
egy bizonyos hányadát képesek
eltávolítani ezeknek az anyagoknak
és vagy változatlan, vagy akár
módosult formában a környezetbe
kerülnek a tisztított vízzel.
Természetesen a nagyüzemileg
alkalmazott szennyvízkezelési
technológiák hatékonyságával alapvetően
nincs baj, hiszen ezek első sorban a szén,
nitrogén és foszfortartalom csökkentését
célozzák egy mikrobiális biomassza
segítségével, azonban nem csoda, ha a
szennyvízben előforduló mikro-
szennyezőanyagokat maradéktalanul nem
képesek eltávolítani, hiszen egészen
egyszerűen, nem erre lettek kitalálva.
Gondoljunk csak bele, ha általánosságban
a több száz vagy ezer féle mikro-
szennyező anyagnak mindig csak pár
százaléka jut át a szennyvíztelepeken és
kerül ki a vízi ökoszisztémába, az hosszú
távon felhalmozódáshoz vezethet, Kerüljük a kozmetikai csillámok használatát a vízpartokon fürdőzés közben,
különösen, hogy gyártásuk és hiszen ezek is lehetnek mikroműanyag alapúak! Ezek a részecskék bekerülve a
felhasználásuk is egyre intenzívebb. vízi szervezetekbe felhalmozódhatnak a táplálékláncban.
Vegyük mindjárt számba, hogy mely
vegyület-családok a leginkább elszaporodását megelőzendő. Ezek az vezethetnek. A triklozánt például gyakran
problémásak élővizeink védelme anyagok felhalmozódhatnak a felszíni használják antibakteriális szappanokban,
szempontjából! A legtöbb kozmetikai vizekben, ahol károsíthatják a vízi dezodorokban és fogkrémekben, míg a
termék tartalmaz valamilyen mikroorganizmusokat, gátolhatják az benzalkónium-klorid kézfertőtlenítőkben
tartósítószert, vagy ún. antimikrobiális algák növekedését, vagy rezisztens és arclemosókban is előfordul. Ezek a
hatóanyagot a baktériumok, gombák baktériumtörzsek kialakulásához vegyületek ökotoxikus hatásokat
KÉMIAI PANORÁMA 30. SZÁM, 2025. ÉVFOLYAM 29