Page 40 - No27
P. 40

AZ ÉLET ÉS TUDOMÁNY ÍRTA 2023-BAN





         mind felépítésben, így gabonaként fog-                                köszönhető. A rozs is tartalmaz
         yaszthatók és dolgozhatók fel. A gabona                               sikérképző fehérjéket, azonban kisebb
         és álgabona szemek három fő részből                                   mennyiségben, a kialakuló tészta kevés-
         épülnek fel: a külső, védelmi szerepet                                bé rugalmas, lágy és nehezen kezelhető.
         betöltő héjból, a tartaléktápanyagokat                                Mindkét mátrix esetén közvetve vagy
         tartalmazó magbelsőből és a növény                                    közvetlenül megerősíthető az AX-ok
         kifejlődését biztosító csírából.                                      kölcsönhatása a tésztában kialakuló
           A szemek magas tápértékkel ren-                                     fehérjehálóval, melyet saját kutatási
         delkeznek, jelentős a szénhidrát                                      eredményeink is alátámasztottak.
         (keményítő) (kb. 75-80%) és fehérjetar-                                 Az elmúlt években jelentősen nőtt az
         talmuk (kb. 8-15%). Emellett kiváló                                   igény a gluténmentes alapanyagokból
         élelmi rost források is (kb. 7-20%),                                  készült termékek iránt is, melyek azon-
         melyek elsősorban a héjközeli rétegek-                                ban jellemzően alacsony élelmi rost és
         ben dúsulnak fel. A rostalkotók menny-                                magas könnyen emészthető szénhidrát
         isége és minősége fajtól és fajtától                                  tartalommal rendelkeznek. Kérdés, hogy
         függően igen változatos lehet.                                        az AX-ok sikértartalmú tésztákban azo-
         Legjelentősebb rostösszetevőik az ún.   lépcsőzetes mintázatú. Ennek   nosított hatása általánosítható-e glutén-
         nem-keményítő poliszacharidok, közül-  köszönhetően a gabona β-glükánok   mentes gabona- illetve álgabona tésztar-
         ük is az arabinoxilánok és a β-glükánok   jellemzően vízoldható rostok. Gabonák   endszerek esetére is. Nagy szerepe lehet
         emelhetők ki.                      közül a zab jellemezhető kiemelkedően   ugyanis az AX-ok szerkezetalkotó képes-
           Az arabinoxilán (röviden AX) makro-  magas β-glükán tartalommal, de emel-  ségnek gluténmentes sütőipari termékek
         molekula gerincét xilóz cukoregységek   lett az árpa is jelentős mennyiségben   tulajdonságainak javításában, élelmi
         építik fel, melyhez bizonyos egységen-  tartalmazza ezt a rostalkotót. Kisebb   rostként pedig növelhetik táp-
         ként egy vagy akár két arabinóz cukore-  mennyiségben más gabonákban is   lálkozástani értéküket. Ennek
         gység is kötődhet. Az arabinózhoz továb-  előfordul, mint például a rozs vagy a   előzményeként a bécsi BOKU egyetem-
         bi, antioxidáns tulajdonságú molekulák,   búza.                       mel közös projektben az AX-ok hatását
         ún. fenolsavak is kapcsolódhatnak,   A nagyüzemi malmi feldolgozás során   és feltételezett hálózatképző képességét
         melyek lehetővé teszik az AX láncok   a gabonaszemek külső részeit    vizsgáltuk oxidáz enzim hozzáadása
         egymással történő keresztkötését, vala-  eltávolítják, így a rostok és a hozzájuk   mellett gluténmentes köles- és hajdina-
         mint egyéb sejtfal alkotókkal történő   kötődő bioaktív anyagok jelentős része a   tésztákban. A kialakított oxidatív közeg-
         kölcsönhatását. Az AX molekula     korpába kerül. Azonban az egészségtu-  ben javult a tészták állaga, valamint
         szerkezete nagyban függ a botanikai   datos táplálkozás terjedésével folyama-  méréseink alapján valószínűsíthető a
         eredettől, valamint a szemtermésben   tosan nő az igény a teljes kiőrlésű, illetve   molekulák közötti keresztkötések kial-
         való elhelyezkedésétől is. Mindez a   rostban gazdagabb élelmiszerek (pl.:   akulása. Azonban az AX-ok egyéb lisz-
         szemtermések feldolgozása során    sütőipari termékek, száraztészták stb.)   talkotókkal is kölcsönhatásba léphetnek,
         jelentkező technofunkcionális tulajdon-  iránt. A különféle rostok technológiai   mely további vizsgálatok elvégzését igé-
         ságait (pl.: vízfelvétel, oldhatóság,   minőség alakításában betöltött szerepe,   nyli. A β-glükánok táplálkozás-élettani
         gélképzés stb.) is befolyásolja Az AX fő   azok hatásmechanizmusa azonban még   hatásával kapcsolatban számos tanul-
         forrásai a rozs és a búza, de megtalál-  messze nem tisztázott, a szakirodalom-  mány jelent meg a szakirodalomban,
         ható más gabonákban is (pl.: árpa, tri-  ban közölt eredmények hiányosak,   azonban a technofunkcionális tulajdon-
         tikálé, zab, cirok).               gyakran ellentmondásosak.          ságainak feltérképezése még az
           A β-glükánok kizárólag glükóz      Az AX-ok szerkezetalakító hatásának   AX-okhoz képest is kevésbé körüljárt
         egységekből felépülő makromolekulák,   vizsgálata számos kutatás célkeresztjébe   terület.
         melyek alapszerkezete igen eltérő lehet,   belekerült, melyeket elsősorban búza- és   A jelenleg folytatott kutatásaink alap-
         ugyanis a gabonák mellett gombák és   rozsliszt alapú mátrixokban végeztek. A   feltevése, hogy a különféle rostok
         baktériumok sejtfalát is alkotják. Míg a   búza egyedülálló a gabonafélék között,   összetett szerepet játszanak a gabona és
         gombákban előforduló β-glükánok    mivel lisztjéből víz hozzáadás és dagasz-  álgabona alapú élelmiszermátrixok
         láncelágazásokat tartalmaznak, addig a   tás hatására rugalmas és nagy gázvissza-  (tészta, híg tészta) fizikai, állagot és
         bakteriális és gabona β-glükánok   tartó képességgel rendelkező tészta   állományt befolyásoló, technológiai
         elágazásmentesek. Utóbbiak szerkezete   képződik. Mindez a sikérképző   viselkedést meghatározó tulajdon-
         a glükóz egységeket összekötő kétféle   fehérjékből kialakuló térhálós   ságainak alakításában.  Németh Renáta
         kötéstípus miatt kissé megtört,    fehérjeszerkezetnek, a sikérhálónak                            BME

          40   KÉMIAI PANORÁMA  27. SZÁM, 2023. ÉVFOLYAM
   35   36   37   38   39   40   41