Page 3 - No20
P. 3

tartalomjegyzéK

















                        A vegyész növénykertje
          14-16  Csodás látványok,
          próbára tevő problémák
          Nemes László














                                                                            Gyógyító molekulák
                                                              19-21  Gymnema Sylvestre
                                                              Köszegi Lídia

                                                                                             Kémiai
                        Új mértékegység-                   Richard Feynman     29-31 újdonságok
          17-18 definíciók                  22-24 emlékezete                   az Élet és Tudományból
          Szervusz, kilogramm?        S.M.  Nem csak tréfált a tudománnyal   Ménes
                                            András – Krascsenits               Gyógyító aranytól a vegyész
                                            Zoltán                             Aranyig        (Lapszemle)




                                                                                              A reakciókinetika
                                                                               32-33 megalapítója
                                                                               Száz éve hunyt el Vernon-Harcourt
                                                                                                Ménes András
                                            25-28          Megbízható ételekért

                                                           Az élelmiszer-biztonság
                                            kritikus pontjai       Fodor Péter

                                                                                                KIVONT KOMPONENSEK
                                                                                              Kivont komponensek
                                                                                       Módosított élelmiszerek
                                                                               34-38  Módosított
                                                                                       Ki ne hallott volna koffein-,
                                                                               élelmiszerek
                                                                                       alkohol-, glutén- vagy
                                                                                       laktózmentes termékről, amit
                                                                                       többnyire kényszerűségből
                                                                                         Mizsei Réka
                                                                                       fogyasztunk. Egyre növekszik a
                                                                                       kereslet az olyan élelmiszerekre,
                                                                                       melyekben valamelyik
                                                                                       természetes összetevő mennyisége
                                                                                       csökkentett.
                                                                                         z élelmiszerek feldolgozása során
                                                                                         különös követelményt jelent a nehe-
                                                                                       Azen mérhető, szubjektív feltételek
                                                                                       teljesítése. Vásárlóként a természetes össze-
                                                                                       tevőjétől megfosztott ételtől vagy italtól
                                                                                       elvárjuk, hogy íze, illata és állaga a lehető
                                                                                       legjobban hasonlítson az eredeti termékre.   Ínyencség,
                                                                                       Az eltarthatóságra, a tápértékre és a vitamin-  csokoládéval
                                                                                                                      bevont
                                                                                       tartalomra szintén ügyelni kell. A technoló-
                                                                  Kémiai panoráma  20. szám, 2018. évfolyam 2. szám 3  kávészemek
                                                                                       gusok számára nem pusztán a kívánt kompo-
                                                                                       nens gazdaságos eltávolítása nehéz feladat,
                                                                                       hanem az élelmiszer mint összetett biológiai
                                                                                       minta különböző fizikai, kémiai tulajdonságú   része pirított magvakból (árpa, rozs, mandu-  a rendszerben. Egy adott hőmérséklet, az ún.
                                                                                       komponenseinek károsodás nélküli megőrzé-  la, gyapot mag) vagy gyökerekből (cikória,  kritikus hőmérséklet fölött éles átmenet nél-
                                                                                       se is. Emellett azt is biztosítaniuk kell, hogy   gyermekláncfű, sárgarépa, cékla, burgonya   kül válik a gáz egyre folyadékszerűbbé. A
                                                                                       az eljárás során szennyezők ne juthassanak   héja) készül, de a koffeinmentesített babkávé   szén dioxid kritikus hőmérséklete 31 °C,
                                                                                       az élelmiszerbe. Néhány esetben erre már   az egyik legfontosabb termék ezen a piacon.  ennél magasabb hőmérsékleten és nagy nyo-
                                                                                       működő megoldást találtak.  A koffeinmentesítésnek fontos lépése a   máson ún. szuperkritikus állapotú. Az ilyen
                                                                                                  kávébab áztatása, illetve vizes főzetének   módon létrehozott különleges tulajdonságú
                                                                                                  elkészítése. Ezt követően a koffeint egy poró-  szuperkritikus szén dioxid kitűnő oldószer,
                                                                                       Kérnék egy jó gyenge feketét!  zus szűrőn kötik meg, vagy szerves oldósze-  melynek oldási tulajdonságai finoman han-
                                                                                       A koffein a kávé alapvető összetevője, sokan   rekkel vonják ki. A kezdetben alkalmazott   golhatók a nyomás (vagy a hőmérséklet) vál-
                                                                                       élénkítő hatása miatt fogyasztják; ám a pót-  benzolos technológiát mára korszerűbb,   toztatásával. A kioldási művelet befejeztével
                                                                                       kávé kedvelői csak a kellemes ízét szeretnék   diklórmetános, majd etilacetátos eljárás vál-  könnyen eltávolítható, mert nyomásesés
                                                                                       élvezni ennek az italnak. A pótkávék egy   totta fel. Kísérleteztek a kávéból kivont olaj   hatására elillan az oldószer és nem hagy
                                                                                                  mint saját oldószer felhasználásával is. A   maga után káros szennyező nyomokat.
                                                                                                  folyamat során a legfontosabb, hogy meg-  Koffeinmentesítés után a kávészemeket a
                                                                                                  őrizzék az íz- és aromaanyagokat, lehetőleg   hagyományos módon pörkölik meg, és a fel-
                                                                                                  alacsony hőmérsékletet és enyhe körülmé-  dolgozás az instant (rögtönoldódó) kávé
                                                                                                  nyeket alkalmazva. Ennek egyik bejáratott   készítése irányában folytatódik. A jól ismert
                                                                                                  módszere a szuperkritikus szén dioxidos    granulátumot a főzött kávéhoz hasonló vizes
                                                                                                  extrakció (a szuperkritikus vízről ld. Kémiai   oldatból nyerik szárításos technikával.
                                                                                                  Panoráma 3.szám). Közismert, hogy a gázok   Mindkét gyakran alkalmazott módszer eseté-
                                                                                       Koffein   Diszulfid híd (cisztin)  – ahogyan a szén dioxid is – nyomásnövelés  ben alacsony nyomással gyorsítják a párol-
                                                                                                  hatására cseppfolyósíthatók. A cseppfolyósí-  gást: fagyasztva szárítás során a víz közvetle-
                                                                                                  tás során fázisátalakulás következik be,  nül a jégből szublimál el, míg porlasztva szá-
                                                                                          Etilalkohol  ekkor a gáz és a folyadék egyszerre van jelen   rítás közben egy szűkítésen keresztül kisnyo-
                                                                                       34 20. SZÁM, 2018. ÉVFOLYAM 2. SZÁM   KÉMIAI PANORÁMA
   1   2   3   4   5   6   7   8